Nové administrativní centrum Lesů ČR, Hradec Králové
soutěž 2017, odměna
 
vypisovatel: Lesy České republiky s.p.
 
Prezentovaný projekt je příspěvkem CUBOIDu do mezinárodní dvoukolové architektonicko-urbanistické soutěže na nové sídlo generálního ředitelství společnosti Lesy České republiky, s.p. na okraji Hradce Králové, na samé hranici příměstských lesů.
Zadáním bylo vytvoření nové reprezentativní budovy sídla společnosti s důrazem na použití dřeva jako významného architektonicko stavebního prvku a zároveň na šetrný a citlivý přístup k životnímu prostředí nejen v bezprostředním okolí stavebního pozemku stavby.
Návrh je koncipován jako "dům v lese" s předprostorem ve formě lesoparku, jehož součástí je i biotop napájený dešťovou vodou. Vlastní budova je navržena jako dřevostavba s výškou tří pater tak, aby nepřevyšovala koruny okolních vzrostlých stromů. V přízemí je vedle vstupních prostor a prostorů pro veřejnost umístěno konferenční centrum s víceúčelovým sálem, kantýna, malý welness a ubytování pro externí pracovníky a správce. V dalších dvou patrech jsou umístěny jednotlivé útvary společnosti organizované po obvodě budovy i kolem dvojice vnitřních atrií. Jedno podzemní podlaží ukrývá parking, sklady, archívy a další technologické a servisní provozy objektu.